Fixmekan.com adresinde iyi vakitler dileriz. 19 Nisan 2024

İşitme Testi Ne İşe Yarar?

İşitme Testi Ne İşe Yarar?

İşitme kaybı; insanların hayatını olumsuz etkileyen durumların başında gelir. Her yaştan insan günün birinde daha az duyduğunu fark edebilir. İşitme kaybını ortaya çıkaran çok sayıda etmen vardır. Bu rahatsızlık erkeklerde daha çok görülür. Hatta, 65 ila 74 yaş aralığındaki erkeklerin ciddi bir kısmı işitme kaybı sorunu ile yüzleşir.

İşitme kaybı; doğuştan ortaya çıkabilen bir durumdur. Bunun yanı sıra, ilaç kullanımı da bu sorunu tetikleyebilir. Hatta, kanser gibi ciddi bir hastalık ile mücadele eden kişiler; kullanmış oldukları ilaçların yan etkileri dolayısıyla işitme kaybına uğrayabilirler. Kafa içerisinde basınca yol açan hastalıklar da işitme kaybına neden olabilir. İşitme kaybı; yaşlanmanın bir etkisi olarak da kendisini gösterebilir. Bilhassa 40 yaşından büyük kişilerde iç kulak ve sinirleri etkileyen hastalıklara rastlanabilir. Bu durum; işitme kaybına da yol açabilir.

İşitme Testi Nedir?

İşitme testi; kişinin işitme kaybının ne seviyede olduğunun belirlenmesi açısından önemlidir. Bir insanın ne kadar ses işitebildiğini ölçer. Ancak, işitme testi; uzman bir odyometrist tarafından yapılmalıdır. İşitme sorunu olan birisi ilk olarak KBB uzmanına gitmelidir. KBB uzmanı; gerekli gördüğü hallerde kişiyi bir odyometriste yönlendirecektir.

İşitme Testi Nasıl Yapılmalıdır?

İşitme kaybı dolayısıyla KBB uzmanına giden kişinin durumu dikkatli bir şekilde incelenmelidir. KBB uzmanı; kişinin işitme testi yaptırmasının gerekli olup olmadığına karar verir. İşitme testi; tahmin edilebileceği üzere oldukça faydalı bir testtir. Çünkü, bu test sayesinde kişinin işitme kaybı ve söz konusu kaybın seviyesi en iyi şekilde ölçülür.

İşitme testi; özel olarak hazırlanan bir ortamda gerçekleşir. Ses yalıtımlı bir odada gerçekleştirilmesi önemli bir husustur. Kişiye dışarı ile bağlantısını kesmesine imkan tanıyan bir kulaklık takılır. Ardından, kişiye farklı frekans aralıklarında sesler verilir. Hastadan herhangi bir ses duyması halinde kumandadaki butona basması talep edilir. İşitme testi; oldukça detaylı bir çalışmadır. Az, orta veya yüksek şiddetli sesler verilerek kişinin tepkisi ölçülür.

İşitme Testi Kaça Ayrılır?

İşitme testi dörde ayrılır. Saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks testleri olarak bilinen işitme testi; bu konuda uzman birisi tarafından uygulanmalıdır.

  • Saf ses odyometrisi: Diğer işitme testi seçeneklerine kıyasla oldukça popülerdir. Bu test sırasında kişinin her iki kulağı aracılığıyla farklı frekanslarda duyabildiği ses şiddeti ölçülür. Hava ve kemik yolunun işitme seviyesi bu test sayesinde ortaya çıkar.
  • Konuşma odyometrisi: İşitme kaybı gibi ciddi bir sorun ile karşılaşan insanlar; konuşulanları anlamakta güçlü çekerler. Kulak fonksiyonları hakkında bilgi vermesi ve sesin kulaktaki durumunun değerlendirilmesi gibi amaçlara sahip olan konuşma odyometrisi; farklı eşiklere sahiptir.
  • Timpanometri: Orta kulak ve kulak zarı hareketliliği ölçülür.
  • Akustik Refleks Testleri: İşitme yolları hakkında beyin sapı düzeyine kadar bilgi veren bir testtir.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz