Fixmekan.com adresinde iyi vakitler dileriz. 18 Nisan 2024

Bel Fıtığında Egzersizlerin Önemi

Bel Fıtığında Egzersizlerin Önemi

 

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bel fıtığının özellikle 30 yaş sonrasında hareketsizlik, yanlış duruş, fazla kilo ya da genetik olarak omurganın bel fıtığına yatkın olması gibi sebeplerden ortaya çıkan, tedavi edilebilir bir sorun olduğunu ifade etti.

Omurganın insan vücudunun dengede durmasını, destek almasını sağlayan bir yapı olarak mutlaka korunması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bu bağlamda omurgada ortaya çıkabilen bel fıtığı ve dar kanal gibi sorunların önüne geçebilmek için bölgeyi güçlendirecek egzersizler yapılmasının öneminden bahsetti.

Kasların güçlenmesi için yapılan egzersizlerin bel fıtığının ortaya çıkma ihtimalinin azalmasında etkili olduğunu, egzersizler kadar düzgün postür çalışmasının da yapılması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, özellikle masa başı çalışanların otururken pozisyonlarına dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.  Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, sağa ya da sola dönüşlerde, eşya kaldırmada ani hareketlerden kaçınmanın, ağır kaldırmamanın ve bel bölgesini koruyacak egzersizler yapmanın bel fıtığı için koruma sağlayabileceğini vurguladı.

Sağlınızın Temeli Omurganız

‘’Bel fıtığının ortaya çıkma ihtimalinin azalmasını sağlamak için düzenli olarak egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Bu alanda yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda görülmüştür ki düzenli ve doğru bir şekilde egzersiz yapmak bel fıtığının ortaya çıkma riskini oldukça önemli bir oradan azaltıyor. Bel bölgesinde bulunan kasların daha güçlü olması bu bölgede ortaya çıkabilecek sorunların azalmasında etkili oluyor’’ şeklinde açıklama yapan Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan,  bel fıtığı teşhisi olan ya da ailesinde çok sayıda bel fıtığı bulunanların ağırlık kaldırarak yapılan egzersizlerden uzak durmalarının oldukça önemli olduğunu belirtti.

Bel, sırt bölgesini güçlendirecek egzersiz ve sporların başında yüzme, bisiklete binme ya da yürüyüş gibi sporların yer aldığını anlatan Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, düzenli olarak yapılan egzersizlerin uzun vadede omurgayı güçlendireceğini ve bel fıtığı için önlemli olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Teşhis Sonrası Egzersiz

Bel fıtığı teşhisi konulduktan sonra egzersiz yapmanın bir işe yaramayacağını düşünmenin büyük bir hata olacağını açıklayan Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan,  bel fıtığının seviyesine ve kişinin fiziksel durumuna göre egzersiz yapmasının ya da yaptığı egzersizleri devam ettirmesinin tedavi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Teşhis sonrası yapılacak egzersiz seçiminin mutlaka bir uzman tarafından yapılmasının ve planlamanın da kişinin fiziksel durumuna uyarlanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan,  aksi takdirde bel fıtığının ilerlemesine neden olabilecek hataların yapılabileceğini vurgulayarak sözlerini noktaladı.

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı
www.belfitigi.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz